Find Arrangementer
Find flere oplevelser

Jelling monumenterne

Her blev Danmark født!

  •  

Det er ubestrideligt, og det vil blive yderligere dokumenteret i de kommende år, at Jelling var fødestedet for den danske nation. Nye fund og nye store projekter er i støbeskeen. Runestenene kom i 1994 på UNESCO's liste over verdens kulturarv over særligt bevaringsværdige historiske mindesmærker.

Det er ikke mindre end et stykke verdensarv, man kan opleve lige vest for Vejle: I Jelling på det højeste punkt i landskabet skabte vikingekongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand i 900-årene et monument, der er helt unikt i nordisk sammenhæng. I dag kan du se kirken, de to store runesten og højene samt resterne af en enorm skibsformet stensætning.
Det moderne besøgscenter Kongernes Jelling fortæller bl.a. om, hvordan de vældige monumenter blev skabt for 1000 år siden, om hvorfor de kaldes ”Danmarks dåbsattest” og ikke mindst om de første vikingekonger i verdens ældste monarki.
Se også en kopi af det berømte Jellingbæger, besøg butikken eller nyd en kop kaffe i restauranten.
 

Læs mere på  www.jelling.dk

 

Besøg også Museet Kongernes Jelling i Gormsgade 23, i Jelling.

Museet Kongernes Jelling er nabo til det historiske og naturskønne område omkring Jelling Kirke, hvor de to berømte Jellingsten og to kæmpegravhøje ligger. Vikingekongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand skabte de første monumenter i området for mere end 1000 år siden, de satte hver især en runesten med skelsættende tekst og netop den historie bliver levende fortalt i den kommende udstilling, der åbner i forsommeren 2015.

 

Jelling Højene      

I Jelling grundlagde Gorm den Gamle det monarki og den slægt, der stadigvæk — mere end 1000 år senere — trives i bedste velgående. Sydhøjen, Thyras høj, er 8,5 meter høj og 65 meter bred. Den er bygget af græstørv, sten og ler oven på en gammel bronzealderhøj. Nordhøjen rummer en begravelse, sandsynligvis kong Gorm. Sydhøjen er tom.

 

Jelling Kirke       
Thyrasvej 1, 7300 Jelling

Jelling Kirke er fra ca. år 1100. Den første trækirke i Jelling blev bygget i 900-tallet af Harald Blåtand som en slags mausoleum over sin far Gorm Den Gamle. Denne kirke og to efterfølgende trækirker brændte. I kirken ses nogle af Danmarks ældste kalkmalerier.

I år 2000 fik Jelling Kirke en totaludsmykning udført af kunstneren Jørn Larsen.

          

Uffestenen Jelling
Uffestenen

Det har ofte været de forkerte sten, der kommer med hjem i rejsedagbogen, når turister har været i Jelling. For få meter udenfor kirkegårdsdiget stod et ganske pompøst og yderst synligt mindesmærke: Den såkaldte Uffesten. Stenen blev skabt af Hemming Skat Rørdam, der i perioden 1903-20 var forstander for Jelling Seminarium. Han sørgede i 1913 for, at de tre små sten samt den store overligger, som han havde fundet i Thyregod sogn, blev slæbt til Jelling.

Stenene blev i august 2013 flyttet til plænen lige nord for seminariets hovedbygning.

Vidste du at Jelling Højene...
er 8,5 og 11 m høje - de største oldtidshøje i DK